Prehrana je bistvena za zdravje živali.

S hrano je treba vnesti primerno hrano: tisto, ki je fiziološka za telo živali.

Ta hrana se v procesu prebave razgradi v mikrohranila in sicer se  prebavi v manjše molekule, ki jih telo lahko absorbira in uporabi.

Prebava je poleg tega, da je zelo pomemben proces, tudi proces, ki se nenehno dogaja v telesu živali. Dobra prebava je pomembna:

 • za nahranitev celic z vsemi potrebnimi hranili
 • za izločanje odpadnih snovi in ​​presežkov iz telesa.

Najpomembnejšo vlogo pri prebavi in ​​razgradnji hrane imajo prebavni encimi. Prebavni encimi so molekule, prisotne v različnih delih prebavnega trakta, ki so odgovorne za razgradnjo in absorpcijo hrane. Na tisoče encimov, ki jih proizvaja telo, pomaga pri najrazličnejših kemičnih reakcijah. Prebavni encimi nastajajo predvsem v trebušni slinavki in se sproščajo v dvanajstnik, da pomagajo prebaviti hrano iz želodca. Črevesje izloča tudi amilazo in druge prebavne encime.

Preprosto razloženo, prebavni encimi so kot škarje, ki režejo in drobijo hrano, da jo telo lažje absorbira.

Obstajajo tri glavne vrste encimov, ki pomagajo razgraditi makrohranila v živilih:

 1. Proteaza, za razgradnjo beljakovin
 2. Lipaza, za prebavo maščob.
 3. Amilaza, za predelavo ogljikovih hidratov.

Vsaka skupina encimov ima svojo nalogo, skupaj skrbijo za pravilno razgradnjo in absorpcijo hranilnih snovi, ki jih žival zaužije.

Psi in mačke so mesojedci. Prehrana mesojedca v naravi je sestavljena iz mesa in organov plena. Mesojedci ne porabijo veliko časa za žvečenje; niti ne zaužijejo veliko ogljikovih hidratov, zato narava ni pomislila na zahtevo po amilazi v slini.

Statistični podatki kažejo, da se naši 4-nožni prijatelji danes hranijo predvsem z industrijsko hrano. Torej z živili, obdelanimi na visokih temperaturah. V teh živilih toplota uniči (»denaturira«) naravno obliko encimov, zato ti postanejo nefunkcionalni. To pomeni, da pri psih in mačkah, ki jedo toplotno obdelano hrano za hišne živali, teh encimov ni; trebušna slinavka mora zagotoviti vse encime, potrebne za prebavo hrane. To velja tako za industrijska živila, kot so briketi, kot za doma pripravljena živila, ki so kuhana ali termično obdelana (mikrovalovka, pečica, vretje).

K temu je treba dodati še eno pomembno dejstvo, da so briketi pogosto veliko bolj bogati z ogljikovimi hidrati kot prehrana mesojede živali. Odsotnost amilaze v ustih nas opomni, da v naravi ogljikovi hidrati niso njihov glavni vir prehrane.

V veterinarski medicini obstaja več zdravstvenih stanj, pri katerih so lahko prebavni encimi pomanjkljivi ali odsotni, njihova integracija pa je bistvena. Vendar lahko tudi klinično normalnim psom zelo koristijo, na primer živalim, ki jedo tako industrijsko hrano kot termično obdelano domačo hrano. V teh primerih lahko prebavni encimi hišnim ljubljenčkom pomagajo bolje prebaviti in asimilirati hrano.

Kakšna je glavna razlika med prebavnimi encimi in probiotiki in zakaj je jemanje obeh pomembno za optimalno prebavo?

Glavna razlika med prebavnimi encimi in probiotiki je njihovo delovanje.

Prebavni encimi so:

 • molekule, prisotne v različnih delih prebavnega trakta, ki
 • sodelujejo pri razgradnji hrane na manjše molekule
 • spodbujajo absorpcijo hranil

Dogo Digestive dopolnilna hrana za pse in mačke v okusnih tabletah, oblikovanih z betain hidrokloridom, mangom, encijanom in angeliko, spodbuja normalno prebavo in podpira vašega ljubljenčka v vseh fazah prebavnega procesa.

Probiotiki:

 • so živi mikroorganizmi
 • spodbujajo ravnovesje črevesne mikrobiote in podpirajo imunski sistem
 • pomagajo pri prebavi in absorpciji hranil

V črevesju vašega ljubljenčka živijo različne družine bakterij, ki jih potrebuje vaš pes/mačka. Mikrobiota je v evbiozi ali ravnovesju, ko je razmerje med dobrimi in slabimi bakterijami uravnoteženo.

Če je to ravnovesje ogroženo, uporabite LactoAdapt, sestavljen iz pre- in probiotikov, da obnovite normalno črevesno delovanje.

LactoAdapt spodbuja ravnovesje črevesne flore, zato je koristen tudi pri:

 • uporabi antibiotikov
 • spremembah prehrane
 • motnjah hranjenja
 • zastrupitvah
 • stresu
 • sezonskim spremembah.

Prebavni procesi vključujejo tako prebavne encime kot probiotike in njihov vnos je lahko v veliko pomoč pri prebavi hrane.