Trgovina

LactoAdapt® – akutne črevesne motnje
13. novembra, 2021
DOGOjunior® – skladen razvoj kosti in sklepov
13. novembra, 2021
Prikaži vse

FertiAdapt® – priprava estrusa in razmnoževanje

49.00

Dopolnilna krmna mešanica za pse in mačke, namenjena za posebne prehranske namene (PARNUT).

PRIPRAVA ESTRUSA IN RAZMNOŽEVANJE
Indikacije
 • Nova dopolnilna krmna mešanica za pse in mačke obeh spolov je formulirana in se priporoča za pripravo estrusa pri psicah in za razmnoževanje.
 • Z definicijo Parnut (ali hrana za posebne prehranske namene) so mišljena tista “funkcionalna živila”, ki vključujejo široko in heterogeno skupino živilskih proizvodov, za katere je značilno, da imajo posebne koristne lastnosti. Dejansko imajo poseben vpliv na zdravje, ki presega preprosto hranilno vrednost. Da bi to omogočili, so funkcionalna živila obogatena s posebnimi koristnimi snovmi (kot so vitamini, minerali, bioaktivni peptidi, rastlinski izvlečki itd.), ki so koristni za doseganje predvidenega namena. V tem primeru je proizvod posebej zasnovan in oblikovan tako, da podpira žival v določeni življenjski fazi, v kateri so potrebni posebni prehranski vnosi: reprodukcija.

Količina: 60 tablet 

Karakterizacijske sestavine na 1 tableto po 1,5 grama
L – arginin 612,5 mg
L – karnitin tartrat 17,5 mg
Tavrin 9 mg
Cink 22,5 mg
Selen 32,5 mcg
Vitamin E 20,4 UI
Vitamin A 287,5 UI
Kurkuma ekstrakt 22,5 mg
Cimet v prahu 11 mg
Alga Spirulina 50 mg
Liofilizirani melonin sok in kaša 10 mg
Opis

AMINOKISLINE

Beljakovine so snovi, ki vsebujejo C-ogljik (51-55%), O-kisik (21,5–23,5%), H-vodik (6,5–7,3%), N-dušik (15,5%). – 18%) in majhne količine žvepla (0,1 do 2,5%) in / ali fosfor P (0,1 do 1,5%), nekatere lahko vsebujejo tudi sledove Fe, Cu in Zn. Predstavljajo bistvene sestavine vseh celic. Poleg plastične funkcije izvajajo tudi katalitične (sestavine encimov), ki uravnavajo kemijske reakcije, ki potekajo v celici. Z vidika prehranjevanja v primerjavi z drugimi prehranskimi elementi, v večji meri prispevajo k oblikovanju organizma in dobavi materiala za produkcijo (mleko, jajca, volna itd.). Zato živali potrebujejo ustrezno prehrano z beljakovinami; za ponovno vzpostavitev spremenjene energetske bilance kot posledice porabe za življenjske dejavnosti. Iz hidrolize beljakovin dobimo osnovne enote beljakovin: aminokisline.
Znane aminokisline so številne, vendar jih pogosto najdemo le 23 v hidrolizatih živilskih beljakovin. Kompleksne proteinske molekule, ki so prisotne v tkivih in v tekočinah v obtoku, v rastlinah in živalih, so vse oblikovane iz zelo velikega števila ene ali različnih aminokislin, zato lahko približno 20 aminokislin, ki obstajajo v naravi in se med seboj kombinirajo, oblikujejo zelo veliko število beljakovin, vsaka z lastnimi značilnostmi. Od 23 aminokislin, ki lahko tvorijo najrazličnejše proteine, lahko živalski organizem sintetizira približno 13 (ne-esencialnih ali biosintetiziranih aminokislin); drugih 10–12 (esencialnih ali abiosintetičnih) je treba živali dati, ker jih telo ne more neposredno sintetizirati.

 

 • L-KARNITIN – pomembno hranilo za zdravje živali: ima temeljno vlogo pri prenosu esencialnih maščobnih kislin; brez L – karnitina maščobnih kislin ne bi bilo mogoče pretvoriti v energijo, potrebno za normalne dnevne dejavnosti in za pravilno delovanje imunskega sistema, zlasti v primeru zelo aktivnih živali. Predvsem podpira gibljivost sperme v povezavi z vlogo vira energije, “pripravljenega za uporabo”, in se uporablja tudi kot zaščitnik sklepov in srčnih funkcij.
  Zlasti karnitin izboljša plodnost samcev z ugodnimi učinki na spermije tako glede števila, kot koncentracije, mobilnosti in celovitosti. Spermatozoidi, za opravljanje svoje funkcije, potrebujejo veliko energije, ki jo zagotavljajo dolge verige maščobnih kislin. Te je treba prenesti v celice z karntinom. Pomanjkanje razpoložljivosti karnitina je dejavnik, ki spermijem omejuje zmožnost generiranja energije.
 • L-ARGININ – aminokislinski predhodnik dušikovega oksida (NO), ki ga proizvajajo vsa telesna tkiva in opravlja temeljne funkcije kardiovaskularnega sistema, imunskega sistema in živčnega sistema.
  Zlasti arginin*1 je vir dušikovega oksida, ki je koristen za proces kondenzacije (sposobnost oploditve) in za akrosomno reakcijo (spremembe glave sperme, ki ji omogočajo) za vstop v jajčece, da ga oplodi) spermatozoidov.
  Dodatek na osnovi L-arginina je uporaben pri zdravljenju nekaterih oblik neplodnosti.
  Arginin pomaga ohranjati odlično gibljivost semenčic, kar zahteva prisotnost putrescina, spermicidina in spermina, treh poliamidov, pri tvorjenju katerih ima arginin bistveno vlogo. Zelo zanimiva študija Shaferja in drugih (1997)*2 je pokazala, da arginin tudi izboljšuje morfologijo semenčic s poročanjem, da je odstotek morfološko normalnih spermijev in progresivne gibljivosti neposredno povezan.
  Tudi pri normalno plodnih psih z normalnim spermiogramom arginin poveča gibljivost semenčic. To dejstvo je lahko koristno, na primer pri samcih, katerih ejakulacije so namenjene ohranjanju s hlajenjem ali zamrzovanjem.
 • TAURIN – najdemo ga v živalskih tkivih kot proste aminokisline: meso, perutnina, ribe in raki so še posebej bogati; medtem ko je popolnoma odsoten v rastlinskem svetu. Pri večini sesalcev se lahko sintetizira iz metionina in cisteina, ne pa pri mačkah; poleg tega, ker ima le ta precej višjo zahtevo kot druge živali, je zelo občutljiv na njegovo pomanjkanje v prehrani. Za to je potrebno, zlasti mačke, hraniti z dieto, bogato s tavrinom.
  Pomanjkanje povzroča vrsto sprememb, ki vplivajo na reproduktivno dejavnost, zlasti pri samicah; konjugacija žolčnih kislin s posledičnim zmanjšanjem absorpcije vitaminov in maščob; na mrežnici (centralna retinalna degeneracija), z možno izgubo vida in srca (razširjena kardiomiopatija), z zmanjšano kontraktilnostjo mišic in posledično srčnim popuščanjem.
  Raziskava Cornell University je pokazala, da imajo laboratorijske miši, ki imajo dieto brez taurina,predvsem za reproduktivno funkcijo veliko verjetnost, da so sterilne, ker imajo njihovi spermiji pomembne spremembe, zlasti v repu. Te spremembe so izginile po dajanju tavrina v prehrani.

 

MIKROELEMENTI

Mikroelementi so bistveni za hranjenje živali; Pomemben vidik je, da se jih žival ne more sintetizirati (za razliko od drugih hranil) in zato morajo biti prisotni v obroku v količinah, ki zadoščajo potrebam. So zaščitne sestavine, saj igrajo pomembno vlogo pri nadzoru živalskega metabolizma kot sestavine prosteične skupine številnih encimov. Poleg tega nekateri od njih izvajajo delovanje encimskih aktivatorjev in vstopajo v genezo hormonov in vitaminov.

 

 • SELEN – Selen je esencialni mineral, ki pri minimalnih koncentracijah deluje kot auksinik in zmanjšuje učinke pomanjkanja vitamina E. Antioksidativno delovanje selena je posledica dejstva, da vstopa v sestavo encima glutation-peroksodaza, katerega funkcija je odstranitev presežnega kisika, ki preprečuje nastajanje peroksidov. Pomanjkanje selena je lahko sočasno s pomanjkanjem vitamina E; nekatere bolezni, čeprav niso posledica pomanjkanja selena, se pozitivno odzivajo na njegovo dajanje, kot so odstavitvena kriza, sterilnost zaradi reabsorpcije ploda, zadrževanje placente infekcijskega izvora. Je tudi element v sledovih, ki je uporaben kot antioksidant, saj preprečuje delovanje prostih radikalov in ohranja elastičnost tkiv.
  Predvsem v reproduktivni funkciji selen pozitivno vpliva na celovitost sperme in jo varuje pred oksidativnim stresom, poleg tega pa igra glavno vlogo v presnovi ščitničnega hormona.
 • CINK – cink je bistveni mineral; porazdeljene predvsem v dlakah, perju, kosteh in zobeh. Najdemo se vedno povezan z beljakovinami in včasih postane del encimov. Absorbira se (ne ves, ki ga vsebuje obrok) v črevesnem traktu in visoke količine kalcija zavirajo njegovo uporabo. Sodeluje pri aktivnosti karboanhidraze, ki sodeluje pri izmenjavi plinov med tkivi; sodeluje v mehanizmu, ki je odgovoren za kalcifikacijo kosti, je vključen v aktivnosti fosfataz, pankreatične amilaze in sinteze insulina. Cink je zato bistvenega pomena za rast, keratinizacijo kože in las, za osteogenezo in hondrogenezo ter za normalno delovanje testisov in semenskih tubul.
  Sperma vsebuje visoke ravni cinka, ki so potrebne za sintezo membrane in repa spermijev. Brez dobre oskrbe s tem elementom sperma ne bo dosegla normalne zrelosti in ne bo imela zadostne moči in gibljivosti. Poleg tega bo testosteron neučinkovit, saj je cink vključen v proizvodnjo hormonov.
  Cink ima ključno vlogo pri uravnavanju hormonov v ženskem reproduktivnem sistemu. V bistvu je bistvenega pomena za sintezo estrogenov in progesterona. Pomanjkanje teh hormonov vodi do zmanjšanja plodnosti pri samicah.

 

VITAMINI

Vitamini so bioregolatorji velikega pomena, saj skupaj s hormoni vodijo vse fiziološke procese neposredno in posredno preko encimskih mehanizmov. Na podlagi topnosti jih razvrstimo kot lipo topne ali topne v maščobah, ki se raztopijo v maščobah in nepolarnih topilih; ter vodo topne (ne nabirajo se v telesu, zato jih je nujno vsakodnevno vnašati s hrano), ki se raztopijo v vodi in v polarnih topilih. Vsi vitamini so odgovorni za določene naloge in njihova pomanjkljivost lahko povzroči disfunkcionalnost.

 

 • VITAMIN A – liposolubilni vitamin, prisoten v dveh oblikah: vitamin A1 ali retinol, ki prevladuje pri sesalcih in morskih ribah ter vitamin A2, ki je pogost pri sladkovodnih ribah. Proizvaja se iz karotena (rumeno-oranžni rastlinski pigment), ki je prisoten v vseh klorofilnih tkivih, v različnih semenih in sadju. Pretvorba provitamina v vitamin poteka predvsem v črevesju (v manjšem delu tudi v jetrih in mlečni žlezi). Vitamin A posega v vzdrževanje vizualne zmogljivosti, saj je sestavni del palic mrežnice. Druga funkcija, ki jo opravlja ta vitamin, je, da je epitel- zaščitnik; Ta aktivnost je koristna predvsem v tkivih izločanja sluznice prebavnega, dihalnega in urogenitalnega sistema, s čimer se ohranja in zavira nastajanje keratinov (keratinizacija epitelija je degenerativni proces, ki vodi do zmanjšanja prepustnosti celic in prehranske izmenjave; epitelnega luščenja in ulceroznih procesov s posledično možnimi okužbami). Predvsem pa vitamin A pomembno vpliva na plodnost. Dejansko deluje tako v sinergiji s progesteronom in kot antagonist med istim in estrogeni. Hipovitaminoza spremeni funkcijo jajčnikov, saj lahko folikli postanejo persistentni pri morebitni cistični degeneraciji. Zgoraj omenjeni keratinizacijski učinek lahko vključuje tudi endometrij in poškoduje razvoj placente z možnimi malformacijami ploda ali pogosteje s smrtjo zarodka.
 • VITAMIN E – Vitamin E (liposolubilen), imenovan tudi alfa-tokoferol (iz grščine: prinaša otroke), imenujemo tudi vitamin plodnosti. Njegova funkcija je ta, da je antioksidant, to je učinek lovilca proti prostim radikalom in različnim težkim kovinam, kot sta svinec in živo srebro. Je zelo pogost v rastlinskem svetu, zlasti v klicah žit in sorodnih oljih ter v zelenih delih vseh rastlin. V živalskih tkivih je vitamin E prisoten v majhnih odmerkih; razen placente in hipofize, ki sta posebno bogata z njim. Opravlja pomembne funkcije na reproduktivnem področju, tako moškem kot ženskem. Ta učinek ni neposredno izraz biološkega mehanizma, ki ga izvaja vitamin (katerega temeljna naloga v živih živalskih celicah je ta, da je fiziološki antioksidant “z odličnostjo”, ki ščiti vitamin A in nasičene in nenasičene maščobne kisline pred pojavom auto-oksidacije); Zdi se bolj, da deluje kot preventivni ukrep proti zgodnjemu splavu in ukrepa proti nekaterim oblikam sterilnosti. Ta vitamin sodeluje tudi pri sintezi in presnovnih procesih; obdarjen je s tensioaktivnimi lastnostmi in je nepogrešljiv za nastanek mnogih encimov in koencimov, za sintezo askorbinske kisline in nukleinskih kislin. Prav tako lahko poveča toleranco telesa na strupene snovi. Eventuelni simptomi pomanjkljivosti prizadenejo genitalno sfero in je lahko tudi posledica pomanjkanja selena ali prisotnosti velikih količin maščobe, zlasti če je žarka.
 • KOENCIM Q10
  1. pozitivno vpliva na plodnost samcev z izboljšanjem gostote, morfologije in gibljivosti spermatozoidov ter jih varuje pred oksidativnim stresom. Ta element ima podobne strukture kot vitamini, vendar jih telo ne more proizvajati, zato ga je treba jemati s hrano.
  2. spada v družino snovi, imenovanih ubikinoni, lipofilne spojine, ki so vključene v transport elektronov in proizvodnjo energije mitohondrijev. Ima antioksidantno delovanje na celične in mitohondrijske membrane, deluje pa kot zaščitna funkcija. Vrste radikalnih oksidantov imajo dobro opredeljeno vlogo v patogenezi neplodnosti. Koristna funkcija koencima Q10 pri metabolizmu energije na ravni struktur sperme in relativna vloga antioksidanta, sta osnova za normalno proizvodnjo semenske tekočine.

 

RASTLINSKI EKSTRAKTI

V preteklosti so se vsa zelišča in rastline (letna ali trajna drevesa ali grmičevje), ki so jih uporabljali v “delavnicah” apotekarjev, imenovala “officinalis”. Danes so zelišča in zdravilne rastline “officinalis” tiste, ki se uporabljajo za ohranjanje dobrega počutja ljudi in živali; kot taka se lahko uporabljajo v kuhinji, kot začimbe; pri pripravi zeliščnih čajev ali so obdelane s posebnimi postopki za proizvodnjo prehranskih dopolnil, veterinarskih, kozmetičnih in drugih izdelkov. Za vsako zdravilno rastlino se uporabljeni del (listi, cvetovi, semena, lubje, korenine itd.) imenuje “droga”. Zdravilo vsebuje fitokompleks, tj. niz aktivnih sestavin, ki so značilne za lastnosti rastline, ki jih ni mogoče reproducirati s kemično sintezo. Sinergijsko delovanje aktivnih sestavin fitokompleksa zagotavlja rastlini vrsto sodobnih dejanj, ki jih posamezna komponenta nima.

 

 • ALGA SPIRULINA – Bogata z vitamini, minerali in beljakovinami, zaradi svojih antioksidacijskih lastnosti je bistvenega pomena za pravilno plodnost tako za samce kot za samice, zlasti pri starejših živalih.
  Znanstveno znan kot Arthrospira, živi predvsem v sladkih subtropskih vodah. Ima modro-zeleno barvo, tipična spiralna oblika pa ji da ime. Je ena najbolj popolnih živil na svetu, vsebuje vse esencialne aminokisline, je sestavljena iz 60% beljakovin in ima najvišjo koncentracijo beta-karotena, vitamina B12, železa in mineralov, poleg redke esencialne maščobne kisline GLA (gama-linolenska kislina) ).Ima torej edinstveno vsebnost fito hranil, ki imajo funkcijo krepitve imunskega sistema zaradi tega ker so bogati z antioksidanti spodbujajo celično zdravje in zaradi vsebovanega klorofila, spodbujajo razstrupljanje. Glavna področja uporabe alge Spirulina pri živalih so torej, integracija v primeru bolezni, ki jih povzroča podhranjenost, za obnovitev delovanja jeter, za celjenje razjed, zmanjšanje alergijske občutljivosti in razstrupljanje od težkih kovin. Prav zaradi svoje kelatne funkcije (ki “zadrži” težke kovine in spodbuja njihovo izločanje brez da le te izrazijo škodljive funkcije) je spirulina odličen zaveznik pri preprečevanju neplodnosti. S prehranjevanjem, ne da bi se tega zavedali, se lahko zgodi, da žival zaužije majhne količine bolj ali manj težkih kovin (ki niso neposredno škodljive kot zastrupitev s hrano, vendar zagotovo, če se kopičijo, ne dajejo možnosti za normalno funkcionalnost organizma); akumulacije, ki lahko dolgoročno vodijo do disfunkcionalnosti, povezane z reproduktivno sfero. Toda zahvaljujoč delovanju alge, ki združuje svojo antioksidacijsko funkcijo s funkcijo “pometanja” kovin, je mogoče te učinke zmanjšati. Kot je razvidno iz študije, ki kaže, kako je povezava antioksidantskih in kelatnih funkcij alg veljavna za boj proti težavam, ki so povezane s prisotnostjo kovin v telesu*3.
 • KURKUMA – Curcuma longa, imenovana tudi indijski žafran. Iz korenike dobimo aktivne sestavine, kot so kurkuminoidi, med katerimi je najbolj aktiven kurkumin. Ima močne protivnetne, antibakterijske in protibolečinske lastnosti. Kurkuma velja za eno izmed najučinkovitejših karminativnih rastlin (tj. proti napihovanju) in ima močne prebavne lastnosti, ki pospešujejo prebavo v črevesju, kar spodbuja izločanje želodčnih sokov. Na enak način koristi tudi žolčniku, ki pomaga žolčnemu toku in deluje kot zaščitnik za jetra. Zaradi prisotnosti mineralov in vitaminov v kurkumi je le ta močan antioksidant. Še posebej je sposobna razstrupljati telo in preprečiti celično oksidacijo s preprečevanjem prostih radikalov. Zaradi močnega antioksidativnega delovanja so različne študije pokazale korelacijo med to sposobnostjo in možnostjo zdravljenja različnih bolezni tako z enkratno uporabo kurkumina kot v sinergiji z drugimi sestavinami. V prvi študiji *4 so želeli določiti funkcionalnost kombinacije zdravilnih ekstraktov, kot je kurkumin, z vitaminom E; kot možna zeliščna alternativa za zdravljenje raka dojke. Dokazano je, da ima kombinacija kurkumina (72 mg / kg telesne teže / dan) z vitaminom E (200 ie / pro capite / dan) terapevtski potencial kot protitumorski učinek, za katerega je značilna zmanjšana koncentracija estrogena v krvi, s povečanjem koncentracije progesterona in izginotja vozlov v tkivih dojk živali, obolelih z rakom. Druga študija *5 poudarja, kako lahko kurkuma (Curcuma longa L.) izboljša razmnoževanje kuncev, funkcijo jajčnikov, rast in vitalnost novorojenčka. Dokazala se je kot učinkovita, saj je vplivala na dolžino in težo jajčnikov; povečalo število primarnih foliklov (> 32,5% v primerjavi s kontrolno skupino) ter premer, sekundarni (+ 41,4%) in terciarni (+ 97,1%). Povečalo se je tudi število živorojenih (+ 21,0%) in odstavljenih (+ 25,0%); in zmanjšalo število mrtvih. In vitro je bilo ugotovljeno, da so jajčniki pri kuncih, zdravljenih s kurkumo, sproščali več progesterona (+ 85,7%) in manj testosterona (-87,0%) in leptina (-29,0%) v primerjavi z zajci v kontrolni skupini.
 • CIMET – cimet je že od davnih časov imel širok spekter uporabe in je veljal za zelo dragoceno začimbo. Isti stari Egipčani so ga uporabljali pri balzamiranju; poznana je tudi široka uporaba v kitajski medicini. Značilna aroma in okus cimeta sta zaradi aldehida, ki ga vsebuje eterično olje, ki ga lahko pridobimo z maceracijo lubja Cinnamomum. Iz Cinnamomum zeylanicum dobite najbolj dragoceno začimbo, drugi dobro znani in razširjeni tip pa je cimet Cinnamomum cassia. V mnogih primerih je komercialna začimba slednje vrste ali mešanica različnih kvalitet. Eterično olje cimeta vsebuje približno 70% cimetovega aldehida (cinamaldehida), znanega kot IUPAC 3-fenilprop-2-enal; kot je pogosto pri sestavinah eteričnega olja, ima cinamaldehid antibakterijske in protiglivične lastnosti. V zadnjih letih se funkcije cinamaldehida podrobneje preučujejo, zlasti v zvezi s področjem reprodukcije / plodnosti / nosečnosti. Kot kaže študija *6, se zdi, da ima uporaba cinamaldehida hipoglikemično dejanje pri gestacijskemu diabetesu, kar povečuje izločanje in občutljivost insulina z aktivacijo antioksidacijskega obrambnega sistema; supresijo produkcijo pro-vnetnih citokinov in odvečno ekspresijo gena PPARγ. Druga študija poudarja korelacijo med cinamaldehidom in izločanjem progesterona *7: prikazano je, kako je izpostavljenost cinamaldehidu povečala sproščanje progesterona, medtem ko se je koncentracija testosterona zmanjšala; kaže, da cinamaldehid selektivno inducira proizvodnjo progesterona in zavira proizvodnjo testosterona v nadledvičnih celicah. Končno se cimet šteje za močan naravni antioksidant, spodbuja prekrvavitev in pomaga pri preprečevanju holesterola. Poleg tega ima tudi antibakterijska, protivnetna, stimulativna in prebavne lastnosti, prav tako pa je tudi anti-glivične. Druga prednost, ki jo pripisujemo tej začimbam, je sposobnost povečanja energije, vitalnosti in spodbujanja razvoja možganov.
 • LIKOPEN – likopen je karotenoid, ki je odgovoren za rdečo barvo zrelih paradižnikov in drugih rumenih in rdečih likopenskih pigmentov, značilnih za nekatere vrste sadja in zelenjave. Ima visoko antioksidativno sposobnost, saj “ujame” proste radikale, ki delujejo na celične membrane in lipopotreine, molekule, ki prenašajo maščobo v krvi. Ker je lipofilen, je bolj koncentriran v deležu lipoproteinov LDL in VLDL v plazmi; prisoten je tudi v nadledvičnih žlezah, v jetrih in modih. Intervenira tudi pri uravnavanju odzivov imunskega sistema in delovanju hormonov; prav tako izboljšuje in olajšuje komunikacijo med celicami.

 

 

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Preberi več