LactoAdapt STOP

16.40

Dietna dopolnilna hrana (PARNUT), za pse in mačke, indicirana za zmanjšanje akutnih črevesnih absorpcijskih motenj, med akutno drisko in poznejšim obdobjem okrevanja.

  • Elektroliti
  • Motnje črevesne absorpcije
  • Driska
  • Naravni kompleks
  • Za vsa življenjska obdobja

Karaterizacijske sestavine na tableto po 2 g 

– Dekstroza 650 mg

– Rožičeva moka 125 mg

– Kvasni izdelki iz inaktiviranih Saccharomyces cerevisiae in Cyberlindnera jadinii 80Mg

– Luščine semen psiliuma 225 mg

– Ulmus rubra 10 mg

– Citrusni pektin 100 mg

– Natrijev klorid 100 mg

– Kalijev klorid 38 mg

– Kalijev sulfat 6 mg

Aktivne sestavine

ROŽIČEVA MOKA: rožičevec (Ceratonia siliqua L.) je zimzeleno drevo iz družine metuljnic, ki raste v sušnih in polsušnih predelih sredozemskega bazena. Kljub visoki vsebnosti sladkorja je rožičev strok bogat z netopnimi vlakninami in mikrosestavinami, vključno s fenolnimi spojinami, inozitoli (predvsem d-pinitol) in vitamini. (Aristea Gioxari 1, 2022)

YANG®: Je mešanica inaktiviranih kvasovk, posebej Saccharomyces cerevisiae (splošno znana kot pivski kvas) in Cyberlindnera jadinii.

Kvasovke so enocelični evkariontski organizmi, ki spadajo v kraljestvo gliv.

Pivski kvas (Saccharomyces cerevisiae) se uporablja v prehrani živali predvsem zaradi svoje prehranske moči, saj je bogat z dragocenimi makrohranili, kot so beljakovine, pa tudi elementi v sledovih, kot sta selen in krom, vitamini skupine B in številne druge snovi, ki blagodejno delujejo na zdravje.

Ta dejanja je treba pripisati predvsem bogastvu teh hranil.

Cyberlindnera jadinii je tudi kvas, ki se pogosto uporablja zaradi svoje prehranske moči, poleg tega pa je bogat z beljakovinami in vitamini.

PSYLLIUM (PLANTAGO PSYLLIUM) LUPINE SEMEN  V PRAHU

Psilium je enoletna zelnata rastlina, ki samoniklo raste v sredozemskem območju. Uporablja se seme te rastline, predvsem kožica ali lupina, ki je še posebej bogata z vlakninami.

Znano je, da prehranske vlaknine pomagajo normalizirati motiliteto debelega črevesa in čas prehoda, podpirajo normalno rast mikroflore prebavil in zagotavljajo gorivo za kolonocite. (J.C. Alves1, 2021)

Znano je tudi, da vnos topnih vlaknin z običajno prehrano izboljša konsistenco blata, saj imajo te vlaknine visoko sposobnost privabljanja vode v črevesni lumen in v stiku z njo tvorijo gel. Topne vlaknine lahko vplivajo tudi na konstitucijo črevesne mikroflore in površine debelega črevesa ter povečajo absorpcijsko sposobnost. Mikroflora lahko tudi fermentira to vrsto vlaken, pri čemer nastajajo hlapne maščobne kisline, ki spodbujajo regeneracijo kolonocitov z izboljšanjem faze okrevanja po driski. (Wakshlag J, 2011)

Psyllium lupina je vir mešanih vlaknin, torej topnih in netopnih, zato se pogosto uporablja v dopolnilni prehrani hišnih ljubljenčkov, predvsem za blagodejni učinek na črevesje.

RDEČE BRESTEVO LUBJE V PRAHU

Rdeči brest (Ulmus rubra) je drevo, ki raste v osrednjih in vzhodnih regijah ZDA. Ameriški staroselci ga tradicionalno uporabljajo zaradi njegovih blagodejnih učinkov na prebavila, zaradi pomirjujočega delovanja tipičnega sluzastega izločka njegovega lubja.

CINKOV OKSID

Cink je pro-antioksidantno mikrohranilo, ki je bistveno za rast, razvoj in vzdrževanje imunskega sistema. V prebavnem sistemu ima cink ključno vlogo pri ohranjanju celovitosti sluznice in encimske aktivnosti črtastega roba enterocitov ter neposredno vpliva na ionske kanale. Študije na živalskih modelih so pokazale, da kronično pomanjkanje cinka spremeni sestavo in delovanje črevesne mikrobiote. Zato je ob upoštevanju številnih bioloških funkcij cinka v prebavnem traktu njegova uporaba pri epizodah diareje pomembna. (Muheet, 2018)

CITRUSNI PEKTIN

Pektin je prehranska vlaknina, ena najpomembnejših sestavin prehrane. Pektini so strukturno heterogena skupina topnih prehranskih vlaknin z visoko vsebnostjo galakturonske kisline(Gala). Imajo širok spekter delovanja, predvsem na prebavila. Zaradi svojih emulgirnih in želirnih lastnosti se pogosto uporabljajo v prehrambeni industriji kot stabilizatorji in želirna sredstva. Z zdravstvenega vidika izkazujejo antioksidativno, citoprotektivno, imunomodulatorno, zniževalno, hipoglikemično, prebiotično in druge aktivnosti, ki zagotavljajo obetavno osnovo za široko paleto funkcionalnih živil.

BENTONIT – MONTMORILONIT

Bentonit je posebna vrsta filosilikatne gline z vpojnimi lastnostmi. Ime je dobil po Fort Bentonu v Wyomingu, kjer se nahajajo njegovi glavni viri. Znana je tudi kot Montmorillonitna glina, to ime izhaja iz francoske regije Montmorillon, kjer je bila prvič najdena. V stiku z vodo tvori pasto, ki se že od antičnih časov in v mnogih kulturah uporablja za zunanjo in notranjo uporabo za ohranjanje zdravja telesa.

Pokazalo se je, da ima bentonit čistilne lastnosti, lastnosti zaradi svoje polikationske kemične narave, ki vodi do absorpcije negativno nabitih toksinov. Poleg tega nekatere študije kažejo, da lahko bentonitna glina pomaga pri absorpciji hranil s povečanjem aktivnosti črevesne flore. (Alessia Candellone 1, 2020)

QUEBRACHO KONDENZIRANI IZVLEČEK TANINOV

Tanini so vrsta kemičnih spojin, ki jih proizvajajo različne vrste rastlin, da bi se zaščitile pred zunanjimi agresijami. Pravzaprav njihov grenak in trpek okus odganja živali, ki se poskušajo prehranjevati z rastlino in njenimi plodovi.

Tanini so razdeljeni v dve kategoriji:

  1. Kondenzirani tanini: Oligomeri in polimeri flavan-3-olja, imenovani tudi proantocianidini, ker s hidrolizo z vročo kislino sproščajo antocianidin, po katerem so dobili posebno ime;
  2. Hidrolizabilni tanini: sestavljeni iz sladkorja, običajno glukoze, zaestrenega z elagično kislino ali galno kislino, po kateri so dobili imena elagitanini oziroma galotanini.

Znani so po svojih antioksidativnih lastnostih, nekatere študije pa so pokazale, da delujejo tudi citoprotektivno na črevesne epitelne celice in zaviralno na rast črevesne E. Coli. (Serena Reggiy, 2020)

Med akutno drisko je voda najpomembnejše hranilo zaradi možne dehidracije zaradi prevelike izgube tekočine in elektrolitov. Zato je zelo pomembno, da ima žival na voljo veliko vode, da povrne izgubljeno tekočino.

Enako pomembna postane integracija v visokih koncentracijah elektrolitov, kot sta natrij in kalij. Elektroliti so pravzaprav pomembni regulatorji vodnega ravnovesja, ki uravnavajo pretok tekočin v in iz celic. Lactoadapt STOP vsebuje natrijev klorid, kalijev klorid in kalijev fosfat, ki zagotavljajo dopolnitev teh elektrolitov.

Dodatek DEKSTROZE, bolj splošno znane kot glukoza, dopolnjuje profil izdelka.

Dekstroza je preprost sladkor in zato zelo prebavljiv ogljikov hidrat. Uporaben je pri akutni driski zaradi energizirajočega in poživljajočega delovanja.

Navodila za uporabo

Dnevni odmerek 

– 0-10 kg ½ tablete 2-krat na dan
– 10/20 kg 1 tableta 2-krat na dan
– 20/30 kg 2 tableti 2-krat na dan
– več kot 30 kg 3 tablete 2-krat na dan

Priporočen čas uporabe: Od 1 do 7 dni.

Opozorila: Pred uporabo  se je priporočljivo posvetovati z veterinarjem.

Pakiranje: LactoAdapt STOP® Dietno dopolnilno krmno dopolnilo za pse in mačke, indicirano za zmanjševanje akutnih črevesnih absorpcijskih motenj, med akutno drisko in poznejšim okrevanjem, 6 tablet po 2 g.