Koža je največji organ v telesu.

DA koža je pravi organ! Čeprav nekatere dermatološke bolezni prizadenejo le kožo, so mnoge druge manifestacija sistemske motnje.

 

Kaj  je mikrobiota kože?

Izraz kožna mikrobiota se nanaša na skupek mikroorganizmov (bakterije, glive, kvasovke), ki živijo na površini kože. Mikrobiota ima pomembno funkcionalno vlogo v kožni pregradi, ki deluje kot zaščita pred zunanjimi dejavniki (fizična pregrada in imunološka pregrada). Pri zdravih psih je bakterij, ki tvorijo mikrobioto kože veliko in pripadajo različnim taksonomskim skupinam. Dokazano je, da je sestava mikrobiote različna od enega psa do drugega, pa tudi od enega predela kože istega psa do drugega.

Zdravje kože naših živali je temeljnega pomena, zagotavlja ga dober imunski sistem, ki ga spodbuja uporaba LactoAdapta, ki uravnava črevesni trakt zahvaljujoč uporabi pre- in probiotikov, Multiadapt, multivitaminski ojačevalec, ki je sinergistično združen s CortiAdapt, parnut izdelek bogat z Ribes nigrum. Ti trije izdelki skupaj podpirajo zdravo kožo in jo ščitijo pred nadležnimi težavami.

Mestni psi imajo spremenjeno kožno mikrobioto in povečano tveganje za alergije. Okolje in urbaniziran način življenja vplivata na kožno mikrobioto, kar vpliva na tveganje za alergije pri psih. To je v skladu s študijo Univerze v Helsinkih, objavljeno v PNAS.

 Črevesna mikrobiota in zdravje kože psov in mačk

Nedavne študije so omogočile odkritje vpliva črevesne mikrobiote na zdravje kože psov in mačk. Poglejmo, kaj to pomeni in kakšne učinke lahko ima na nekatere kožne bolezni naših ljubljenčkov.

Funkcije črevesne mikrobiote

Da bi razumeli povezavo med kožo in črevesjem, moramo upoštevati funkcije črevesne mikrobiote. Mikrobiota je bistvena za ohranjanje strukturne in funkcionalne celovitosti samega črevesja ter za regulacijo lokalnega imunskega sistema in širše. Z »poganjanjem« imunskega sistema lahko pomaga zaščititi telo pred vdorom črevesnih patogenov. Poleg tega omogoča absorpcijo koristnih hranil za celotno telo.

Ko je črevesna mikrobiota poškodovana (na primer zaradi dolgotrajne in nenadzorovane uporabe antibiotikov), se spremeni njena sestava (disbioza). Posledično lahko pride do posledic ne le na črevesni ravni, ampak tudi na drugih zunajčrevesnih organih, kot je koža. Disbioza tudi ne dovoljuje proizvodnje in absorpcije snovi, kot so vitamini in elementi v sledovih, ki so bistveni za zdravje kože.

 LactoAdapt – pre in probiotik, ki ima funkcijo obnavljanja črevesne mikrobiote.

Kajti izboljšanje okolja v črevesju ima kaskadne učinke na celoten organizem, tako za boj proti situaciji splošnega vnetja organizma kot za ponovno uravnoteženje imunskega odziva. Imunski odziv ima svoje komandno središče ravno na ravni črevesja.

 

Cortiadaptu, dietetičnem dodatku, namenjenem podpori dermalne funkcije pri dermatozah in čezmernem izpadanju dlake, uporabljamo dragocene snovi, kot so:

  • Nigella Sativa za podporo imunski obrambi
  • Viola Tricolor za povrnitev fiziološkega dobrega počutja povrhnjice
  • Naravni antihistaminik Ribes Nigrum, učinkovit pri preprečevanju in boju proti alergijskim težavam

Tri rastline so del mešanice Pro Ribes, ki se izključno uporablja v izdelkih Dogoteke.

 

POLINENASIČENE MAŠČOBNE KISLINE (SONČNIČNO OLJE IN RIBES NIGRUM OLJE)

Ribes Nigrum

Velja za eliksir proti vnetjem, sezonskim obolenjem in stresu ter je naravna alternativa kortizonu. S svojimi protivnetnimi lastnostmi pomaga imunskemu sistemu braniti telo pred alergijami. Črni ribez ali Ribes Nigrum je naravni antihistaminik, ki je zelo učinkovit pri preprečevanju in boju proti alergijskim težavam. Podobno kot kortizon deluje tako, da spodbuja nastajanje kortizola, ki je hormon, ki deluje na imunski sistem in deluje kontrastno s histaminom*.

Posledično se alergijska reakcija na črni ribez ustavi ali upočasni. Poleg tega lahko črni ribez stimulira skorjo nadledvične žleze in zagotovi, da telo proizvaja nadledvične steroide s protivnetnim delovanjem. Ti lahko med alergijsko reakcijo tudi začasno zavirajo delovanje imunskega sistema. Zato deluje kot imunomodulator.

Ribes nigrum vsebuje veliko vitamina C, ki krepi imunski sistem, ki ima ključno vlogo v tej situaciji alergije.

 

Kaj je histamin?

Antihistaminiki, kot pove že samo ime, so snovi, ki zmanjšujejo nastajanje histamina. Kaj je torej histamin? To je tista snov, ki jo naše telo sprosti v obtok, ko naše telo pride v stik z alergenom. Vse je v redu, ko je histamin znotraj nadzorovanega režima, ko pa ga je preveč, sproži prekomerne reakcije z manifestacijami rdečice, pekočega in srbečega  občutka v očeh, nosu in grlu ter možnih izpuščajev. Te težave so ravno simptomi alergije, ki se sproži kot odgovor na alergeno snov. Histamin je naravno prisoten v nekaterih živilih živalskega izvora, kot so nekateri ribji izdelki, suhomesnati izdelki in siri, vpletena pa je tudi zelenjava, saj nekatera spodbujajo sproščanje histamina v telesu in med temi naj omenimo  jagode, kivi, čokolado in paradižnik. Nasprotno, druga živila so sposobna zavirati nastajanje histamina v našem telesu in zato veljajo za naravne antihistaminike, vključno s črnim ribezom.

Omega-3 EPA/DHA: Zakaj so tako pomembni?

Omega 3 EPA in DHA, o katerih toliko slišimo, sta večkrat nenasičeni maščobni kislini. Proces, ki vodi do proizvodnje teh maščobnih kislin, poteka v jetrih. Ko jetra ne delujejo pravilno, se te maščobne kisline ne proizvajajo v pravi količini in jih je zato treba vključiti neposredno v prehrano. EPA in DHA veljata za “pogojno esencialne” maščobne kisline v smislu, da sta nujno potrebni v posebnih stanjih, kot so brejost, dojenje in v prvi fazi rasti. V teh fazah je njihova samostojna proizvodnja pri živalih nezadostna, zato jih je nujno vključiti v obrok. V preostalih obdobjih življenja je njihov dodatek k prehrani neobvezen, a zelo uporaben. Glavni simptomi pomanjkanja esencialnih maščobnih kislin so luskasta koža, slaba kakovost dlake, kožne lezije, alopecija, spremembe v reproduktivnih funkcijah, krhkost rdečih krvničk ter, pri mladičih, zaostanek v razvoju in rasti. Med različnimi vlogami, ki jih imajo maščobne kisline v telesu, je najbolj raziskana njihova vloga pri vnetnih procesih. Nekatere omega 3 in omega 6 predstavljajo prekurzorje eikozanoidov, to je pomembne skupine molekul, ki delujejo tako, da povečajo ali zmanjšajo imunski odziv pri vnetnih procesih.

Avtor članka: DOGOteka